04: Hvor gammel skal man være for at gå til lystfiskeri? Hvordan søger man fondsmidler? Og hvordan står det til i klubberne?

Februar er ovre og det betyder, at vi er klar med endnu en spændende status fra måneden der gik.

 
 

Hvor gammel skal man være for at gå til lystfiskeri?

De fleste af os der fisker som voksne vil svare, at vi ikke har været mere end en håndfuld år, da vi første gang var med ude på fisketur – og at turen i øvrigt var sammen med en fra vores familie.

Og der er en god grund til, at historien lyder sådan. En stor amerikansk undersøgelse har nemlig påvist vigtigheden af, at børn introduceres til lystfiskeriet i en tidlig alder.

Kun 13% af de adspurgte var først begyndt at fiske efter de var fyldt 12 år. Det betyder altså at der er 87% sandsynlighed for at man aldrig starter med at fiske, hvis ikke man allerede har været i berøring med det inden ens 12 års fødselsdag.

 

“Data fortsætter med at understrege hvor vigtigt det er at introducere lystfiskeriet i en tidlig alder, da 87% af aktive lystfiskere fiskede før de fyldte 12 år.”

2024 Special Report on Fishing s. 4 og s. 61
 

Men hvorfor er det så vigtigt, at de yngste får tilknytning til foreningerne så tidligt? Jo, det er der faktisk også en lang række gode argumenter for. At rekruttere børn helt ned i 3-4 års alderen kan have en stor betydning for jeres forenings fremtid, ved at sikre aktive unge medlemmer i længere tid og samtidigt styrke den frivillige indsats fra både børn og voksne. Det er en win-win.

Større rekrutteringspotentiale
Yngre børn er oftere åbne for at prøve nye aktiviteter, da de endnu ikke har specialiseret sig i bestemte interesser. Samtidigt spiller forældrene også en stor rolle i børnenes fritidsvalg og er ofte motiverede for at finde sunde og sociale aktiviteter for deres børn.

Stærkere fastholdelse på lang sigt
Hvis børn starter tidligt i en forening, øges sandsynligheden for, at de fortsætter i teenageårene og måske endda bliver frivillige eller trænere senere. Den tidlige involvering skaber også en stærk tilknytning til foreningen og dens værdier.

Mindre konkurrence fra andre aktiviteter
I teenageårene stiger konkurrencen fra skole, arbejde og sociale aktiviteter, mens yngre børn har færre forpligtelser.

Udvikling af den frivillige pipeline
Børn, der starter tidligt, har større sandsynlighed for at udvikle sig til dygtige udøvere, instruktører eller ledere i foreningen. Investerer i I børnene, skaber I en naturlig fødekæde af fremtidige unge frivillige.

Lavere medlemsfrafald
Børn i organiserede fritidsaktiviteter har lavere frafald sammenlignet med teenagere, som ofte skifter interesser eller dropper ud pga. skolepres og sociale forandringer.

Aktive forældre
I de yngre år er forældre ofte fysisk til stede under aktiviteter, enten som tilskuere, hjælpere eller transportører. De føler sig ansvarlige for at sikre en god oplevelse for deres barn og er derfor mere tilbøjelige til at engagere sig.

I dansk lystfiskerforeningsliv har vi tradition for at prioritere vores unge medlemmer fra cirka 12-års alderen, men alle pilene peger på at vi skal starte langt tidligere for at sikre stabile og aktive medlemskaber hos den næste generation af lystfiskere.

 

Tid til Tur
Er du særligt nysgerrig på hvordan du kan kommunikere vand og fisk til de yngste og deres familier, så er Tid til Tur kurserne et godt sted at starte.

 

Måneden der gik

Kommunikation: Hjemmesiden og Sportsfiskeren

Hjemmesiden: Tilskud og fondspuljer

Vi har kastet os over en lille sidequest i form af et opslagsværk over tilskudsmuligheder og fondspuljer. Det opstod i et forsøg på, at få et bedre overblik over de forudsætninger vores juniorafdelinger og foreninger har rundt omkring i landet.

Det er et projekt der stadig er i udvikling, og vi tilføjer løbende nye kommuner på listen og flere nationale fondspuljer. Du kan allerede nu gå på jagt i den store liste her.

 

Tilskud og Fondsmidler-siden er et stort opslagsvæk med fond og tilskudspuljer der kan hjælpe dit arbejde med børn og unge godt på vej.

 

Det kan være en uoverskuelig opgave, at skulle søge en fond, og vi har derfor udarbejdet en nem og overskuelig guide, der skal få dig godt igang. Vi håber at kunne supplere med dagskurser i at skrive fondsansøgninger inden længe.

 

Sportsfiskeren

Det seneste nummer af Sportsfiskeren er netop landet, og i magasinet kan man finde et nyt artikel-format kaldet Ungdom.

Dette udspringer sig af, at der er givet udtryk for ønske om at se flere børn og unge i mediebilledet (både digitalt og på print) fra både foreningerne og fra de unge selv. Det er et spændende format og noget vi glæder os til at udforske fremover.

Denne gang har vi talt med Max og Viggo fra Fiskeklub København, om deres fiskeri, hvordan de kom igang og hvilke gode råd de har til, at andre kan starte med at fiske.

Første artikel i Sportsfiskeren under temaet Ungdom, hvor vi har interviewet Max og Viggo fra Fiskeklub København.

 

De frivillige: Regionsmøder, Juniorudvalget og besøg i foreningerne

Regionale netværksmøder
Hele marts og starten af april står i den grad i fællesskabets tegn. Vi skal mødes til vores første regionale netværksmøder, og vi glæder os!

Vi har allieret os med en række foreninger rundt omkring i landet, som har været så venlige at låne os adgang til deres lokaler. På møderne vil vi lave en indflyvning til projektet og de mange ting vi arbejder på – her handler det i høj grad om, for os, at få respons på det vi laver. Vi vil nemlig rigtig gerne vide om det i det hele taget kan bruges, og hvad vi skal skrue på.

Og så skal vi i fællesskab disktutere udfordringen: Hvordan får vi flere børn og unge ind i klubberne? Dette skal munde ud i konkrete forslag vi hver især kan tage hjem og bruge i praksis i vores lokale foreninger, og pege på de udfordringer og behov der er brug for hjælp til at løse fra Fremtidens Lystfiskere-projektet.

Dette vil også være indledningen til endnu mere samarbejde på tværs de kommende år, hvor vi vil arbejde frem mod regionale indsatser der skal få flere børn og unge ud og fiske, og videre ind i klubberne.

Det bliver spændende, og det kan ikke ske uden jer.

Møderne er åbne for alle, I skal blot huske at tilmelde jer!

 

Juniorudvalget

I de seneste år har Danmarks Sportsfiskerforbund haft et Juniorudvalg bestående af repræsentanter fra en række foreninger rundt omkring i landet. I den periode har udvalget udarbejdet en guide i opstart og drift af en Juniorafdeling, samt kortlagt forholdene, udfordringerne og behovene i foreningernes arbejde med juniorer.

Det er nu tid til, at Juniorudvalget får nye opgaver og nye medlemmer, og dette sker i forlængelse af de kommende regionale netværksmøder, hvor deltagerne vil blive præsenteret for udvalget af udvalgsformand Gunnar H. Pedersen.

Udvalgets nye opgaver vil blandt andet bestå i at råde og vejlede projekt Fremtidens Lystfiskere, udarbejde indhold til Værktøjskassen og fungere som bindeled og talerør mellem foreninger og forbund.

Er du interesseret i at blive en del af Juniorudvalget, så mød op til de regionale netværksmøder og høre mere.

 

Foreningsbesøg: Horsens, Kalundborg, Gørlev og Høng

Flere foreninger har kontaktet os direkte og bedt om at få et nærmere indblik i projektet Fremtidens Lystfiskere, samt blive inspireret til hvordan de kan optimere deres juniorarbejde lokalt. Dette er samtidig en fantastisk mulighed for os i projekt Fremtidens Lystfiskere, at få et indgående kendskab til de lokale klubbers forhold, forudsætninger og erfaringer. Det er guld værd!

I Horsens har de blandt andet har gode erfaringer med samarbejdet med kommunen, fiskeskole og synlighed i bybilledet. Aftenens spørgsmål gik særligt på hvordan man fastholder de unge fra 16 år og op, samt hvordan man rekrutterer børn og unge med indvandrebaggrund.

I Kalundborgs klubhus havde tre foreninger samlet sig; Kalundborg, Gørlev og Høng. Her gik aftenen med at tale foreningsstruktur og hvordan man tiltrækker de unge. En af aftenens store konklusioner var, at der var store muligheder i at sætte ind hos børnefamilierne fremfor teenagerne.

Tusind tak for invitationerne. Og sidder du selv med en forening og har lyst til at få besøg til en snak, så tøv ikke med at kontakte os!

 

Bestyrelse og juniorledere i Horsens og Omegns Sportsfiskerforening.

Frivillige fra sportsfiskerforeningerne i Kalundborg, Høng og Gørlev.

 

Sådan gør vi: Odense Sportsfiskerforening

Vores månedlige indblik i en juniorafdeling gik denne gang forbi Odense Sportsfiskerforenings juniorhold, hvor vi fik en god snak med juniorleder Martin Botten der kunne fortælle hvordan de har lagt særligt vægt på den gode kultur på holdet. I Odense er det nemlig en selvfølge at de store hjælper de små, og det kan mærkes. Holdet er også særligt kendt for, at tage på mange overnatningsture og har store drømme om hvordan de kan udvide på dette.

 

Den kommende måned

Marts måned er lige om hjørnet, og du kan læse lidt om hvad der er på programmet her:

Regionale netværksmøder
Vi glæder os meget til, at kunne mødes til de første regionale netværksmøder, hvor vi kan komme lidt tættere på hinanden og på svarene om hvordan vi får flere børn og unge ind i klubberne.

Uddannelse og kurser
Vi begynder så småt at tage tilløb til udviklingen af den nye grunduddannelse af frivillige instruktører og ledere. Dette betyder blandt andet etableringen af et advisory board, der skal bistå med udarbejdelsen af uddannelsens rammer og forventninger. Boardet vil blive nedsat i løbet af marts og april.

Vi går også igang med kursusplanen for vores tillægskurser/emnekurser. På de regionale netværksmøder vil der blive afsat tid til snak om hvilke kurser der er behov for, og man er altid velkommen til at kontakte os direkte, hvis man har ideer eller ønsker til kurser man gerne vil deltage på eller selv vil afholde.

Camps
Lige om lidt starter årets første ungdomscamp: Trout Camp, og den deltager vi selvfølgelig på. Vi glæder os meget til at møde alle de unge mennesker og få en snak med dem om hvad der er op og ned i fremtidens lystfiskeri, set med deres øjne.

Husk, at hvis du har ønsker eller bemærkninger, så kontakt os endelig!




Forrige
Forrige

05: Det handler om fisk og godt kammeratskab – og også lidt om at være modig.

Næste
Næste

Fremtidens Lystfiskere