Struktur og roller
En klar struktur og tydelige roller er afgørende for en velfungerende juniorafdeling. Her kan du læse om hvad en juniorafdeling er, roller og arbejdsopgaver der er forbundet med den, samt hvordan instruktørteamet skaber et engagerende og stærkt fællesskab for de unge.
Den gode juniorafdeling er en serie på seks indlæg, der giver dig grundlæggende tips og råd til både opstart og drift af en juniorafdeling. Indholdet er udformet af Danmarks Sportsfiskerforbunds Juniorudvalg.
Når I skal opbygge en juniorafdeling, er det vigtigt med en klar struktur, og at roller og ansvarsområder er tydelige. Det hjælper nemlig til, at alle de frivillige ved præcis, hvad de kan forvente, og hvad der forventes af dem, og på den måde går samarbejdet bare lidt mere smooth.
En godt organiseret juniorafdeling skaber også bedre forudsætninger for at tiltrække og fastholde de unges interesse og engagement i foreningen og sikre et stærkt fællesskab.
Hvad er en juniorafdeling?
En juniorafdeling kan være mange ting. Det eneste krav er, at den udbyder lystfisker-orienterede aktiviteter specifikt til børn og unge.
For nogle foreninger betyder det, at der afholdes ugentlige eller månedlige klubaftener. For andre betyder det afgrænsede forløb eller løbende arrangementer.
Det er altså helt op til den enkelte forening og kan afhænge af foreningens størrelse, behov og ressourcer.
Roller og ansvar
Lederen
Denne person er ansvarlig for juniorafdelingen og altså de mere overordnede ledelsesopgaver. Lederen kan, men skal ikke nødvendigvis, fungere som underviser eller ekspert i lystfiskeri.
Deres opgaver består typisk af at organisere og koordinere med instruktører og hjælpere, og i samarbejde med dem planlægge sæsonens program. De vil også stå for kontakt med forældrene og børnene og have direkte kontakt til foreningens bestyrelse.
Men det er ikke kun et spørgsmål om at organisere aktiviteter – det handler også om at være en person, der kan tage ansvar, træffe beslutninger og sikre, at alle juniorer har en positiv oplevelse.
Personen eller personerne, der skal varetage rollen som leder, kan med fordel være en energisk person, der kan skabe kontakter til de unge. Det kræver nemlig både energi, ansvarsfølelse og ledelseskompetencer at stå i spidsen.
Hvis foreningen tilbyder flere hold i U18-kategorien, kan man have holdspecifikke ledere, for på den måde at fordele arbejdsmængden ud på flere hænder og sikre mere autonomi blandt de frivillige.
Andre navne på lederen: Tovholder, Juniorleder, UNG leder, U18 Kaptajn, Kontaktperson.
Instruktør
En instruktør er en formidler af lystfiskeri. Det kan enten være en person, der kan lidt af det hele, eller en person, der er særligt dygtig til et specifikt emne.
Deres opgave består i at strukturere og undervise indenfor den ramme, der er givet, og det afhænger som bekendt af, hvilken struktur juniorafdelingen har. De vil være særligt dygtige til at tilrettelægge undervisningen, så den tilgodeser deltagernes niveauer og læringsbehov, og forstå basale pædagogiske metoder.
Instruktøren kan være fast tilknyttet et hold eller blive inviteret ind i forbindelse med et fokuseret forløb, eksempelvis Sådan fisker du gedder eller Fluebinding 101.
Andre navne på instruktøren: Træner, Coach.
Hjælpeinstruktør
En hjælpeinstruktør er i oplæring til at blive instruktør. Personen kan være både under og over 18 år og vil indgå i instruktørteamet som hjælper. Hjælpeinstruktørens opgaver kan spænde bredt og vil typisk bestå af at supportere instruktøren.
Det er vigtigt, at hjælpeinstruktøren også får lov til at have ansvar i løbet af en undervisningslektion, for på den måde at prøve kræfter med faget. Dette kan være alt fra at gennemgå en særlig knude til at lede en lille gruppe på en fisketur.
Andre navne på hjælpeinstruktøren: Hjælper, Føl.
Forventningsafstemning og team møder
For at sikre, at alle har de bedste forudsætninger for at udføre deres arbejde, er det helt afgørende, at der er klare rammer og forventninger.
Leder- og instruktør/hjælperteamet skal derfor have en god snak, så alle ved, hvad deres opgave er. På de fleste arbejdspladser er der klare beskrivelser af arbejdsopgaver. Det kan man med fordel også indføre her, og på den måde sikre, at alle ved, hvad de skal – og ikke skal.
Dertil er det en god idé at afholde i hvert fald ét teammøde inden sæsonstart i foråret og i efteråret og tale den kommende periode igennem. Og det skader ikke noget at samles til flere snakke. Særligt hvis teamet skiftes til at deltage i arrangementerne, kan det være en god idé at mødes og vende oplevelser, tanker, udfordringer og idéer.
Bestyrelsen
Leder og bestyrelse skal have talt alt det lavpraktiske igennem. Alt fra økonomi, forventninger, muligheder, behov og udfordringer. Der kan med fordel findes en kontaktperson i bestyrelsen, som er lederens direkte go-to person.
Det er også en stor fordel, hvis lederen har mulighed for at deltage i bestyrelsesmøder. På den måde bliver juniorafdelingen en integreret del af foreningens strategiske overvejelser, og lederen kan bringe deres perspektiv og viden i spil, når der skal laves beslutninger.
Børneattester
Husk, at der skal indhentes børneattest på alle, der har kontakt eller arbejder med juniorer i klubben. Du indhenter børneattester ved at gå ind på www.politi.dk. Vælg "Straffeattest" og klik på "Bestil børneattest". Her finder du også info om børneattesten.