Sådan søger du en fond

Har du en god idé, men mangler midlerne til at realisere den? Så er fondsmidler måske vejen frem. At søge en fond kan virke som en stor opgave, men med den rette tilgang øger du dine chancer for at få støtte. Her er en guide, så du kan komme godt igang – fra idé til afsluttet projekt.

 
 

Find den rette fond

Før du går i gang med at skrive din ansøgning, er det vigtigt at finde en fond, der passer til dit projekt. Der findes mange fonde med forskellige formål – nogle støtter foreningsliv og frivillighed, mens andre fokuserer på miljø, forskning eller kultur.

Tip: Læs fondens kriterier grundigt! Mange fonde beskriver hvad de støtter, og hvad de ikke støtter til. Hvis dit projekt ikke matcher, er det spild af tid at søge.

 
 

Gør dit forarbejde

En god fondsansøgning kræver forberedelse. Stil dig selv spørgsmål som:

  • Hvad vil jeg opnå med projektet?

  • Hvad har jeg konkret brug for støtte til?

  • Hvem gavner det?

  • Hvordan ser tidsplanen ud?

  • Hvor mange penge har jeg brug for – og til hvad?

At have klare svar på disse spørgsmål gør din ansøgning skarpere og mere overbevisende.

Det kan også være en god ide, at tage kontakt til fonden inden I søger den. Mange fonde har nemlig en kontaktperson. I kan både få et godt billede af om det I søger efter, giver mening hos fonden, og I får jer selv gjort synlige i udvælgelsesprocessen.

Kig også gerne på hvilke projekter der tidligere er blevet støttet af fonden, og hvad de konkret har fået støtte til. Dette kan give jer en god fornemmelse af hvad fonden kigger efter og give jer inspiration til jeres egen ansøgning.

 

Skriv en stærk ansøgning

Når du skriver ansøgningen, skal du være præcis og tydelig. Fondene modtager mange ansøgninger, så du skal hurtigt vise, hvorfor netop dit projekt fortjener støtte. Ofte har fondene også

En god ansøgning indeholder:

  • En klar projektbeskrivelse

  • En realistisk budgetplan

  • En velstruktureret tidsplan

  • Dokumentation for relevans (f.eks. behovsanalyse eller støttebreve)

Brug et sprog, der er let at forstå.

Fonde har ofte en guide, et ansøgningsskema eller lignende som I kan følge.

 

Send ansøgningen

Inden du sender ansøgningen, så tjek alt igennem: Er alle bilag med? Er ansøgningsfristen overholdt? Har du en backup af din ansøgning?

Efter du har sendt ansøgningen, kan det tage tid at få svar. Vær tålmodig, men vær også klar til at svare på eventuelle spørgsmål fra fonden.

 

Når du får bevillingen – eller et afslag

Hvis du får bevillingen, er det tid til at gå i gang med projektet! Husk at holde styr på budgettet og dokumentere projektets forløb, så du kan lave en god slutrapport til fonden.

Hvis du får afslag, så lad dig ikke slå ud. Mange fonde modtager langt flere ansøgninger, end de kan imødekomme. Brug afslaget konstruktivt: Spørg fonden, om de kan give feedback, og overvej, om du kan forbedre ansøgningen til næste gang.

 

Afslutning og evaluering

Når projektet er afsluttet, skal der ofte laves en rapport til fonden. Dette er noget I selvfølgelig få at vide af fonden. Sørg for at levere en grundig og professionel afrapportering – det øger chancerne for at få støtte igen i fremtiden.

 

Afsluttende råd

At søge en fond kræver arbejde, men det kan åbne døre til projekter, du ellers ikke ville kunne gennemføre.

  • Start i god tid! En hurtigt skrevet ansøgning bliver sjældent en succes.

  • Vær realistisk i dit budget – hverken for lavt eller for højt.

  • Dokumentér alt undervejs – både resultater og økonomi.

Held og lykke med din ansøgning!

 


Kommende kurser, netværksmøder og events
Forrige
Forrige

Fiskeekspressen

Næste
Næste

Blåmuslinger i Limfjordsporter