Sikkerhed og tilladelser
Når I planlægger aktiviteter for juniorer, er det afgørende at tage højde for både sikkerhed, tilladelser og passende påklædning.
I denne artikel gennemgår vi hvordan I indhenter de nødvendige tilladelser, sikrer at juniorerne har korrekt påklædning og at I har styr på sikkerheden.
Den gode juniorafdeling er en serie på seks indlæg, der giver dig grundlæggende tips og råd til både opstart og drift af en juniorafdeling. Indholdet er udformet af Danmarks Sportsfiskerforbunds Juniorudvalg.
Sikkerhed
På fisketuren
Det er ikke til at komme uden om, at der kan ske ulykker, når man er ude at fiske. Sten, bredden eller molen kan være glat, en krog kan komme på afveje, eller man kan være så uheldig at falde i vandet. Det behøver ikke være alvorligt, men det kan det være – og derfor skal man være godt forberedt.
En førstehjælpskasse skal være tilgængelig i klublokalet og skal også medbringes på en fisketur.
Når I skal ud til vandet, om det er på kysten, ved åen, i søen eller ved molen, kan en redningsvest være en god idé. Særligt steder med stærk strøm eller hvis I er ude med de yngste. Overvej gerne, om junioren selv kan redde sig op af vandet – også i en paniksituation.
I nogle foreninger er der krav om, at juniorerne skal have deltaget på et vaderskursus, inden de får lov at deltage på en kyst- eller åtur. Dette foregår i en svømmehal, hvor juniorerne bliver iført vaders og må en tur i baljen, så de ved, hvad de kan forvente, skulle uheldet ske.
At falde i vandet kan ende i en alvorlig situation, og det er vigtigt, at I som forening forholder jer seriøst til emnet, og at der findes løsninger, der er tilpasset de lokale forhold.
I værkstedet
Har jeres klub et værksted, hvor I arbejder med maskiner eller smelter metal og andre materialer, skal I naturligvis være opmærksomme på, at I har sikkerheden i orden. Brug altid sikkerhedsbriller og handsker, når det er nødvendigt, sørg for, at der er udluftning, når I smelter, sprayer eller lignende, og så er der selvfølgelig altid en voksen til at supervisere.
I skolen er der regler for, hvilke maskiner man må bruge, når man har bestemte aldre. Denne information kan I finde i Når klokken ringer. Det er en vejledning, der er tiltænkt undervisningssektoren, og kan være et rigtig fint pejlemærke til fiskeværkstedet.
Tilladelser
Kørselstilladelse
Skal I på tur og har brug for at køre juniorerne i private eller lejede biler – enten af instruktører eller af andre forældre, skal I have tilladelse fra forældrene. I kan med fordel bede forældrene underskrive en tilladelse, når junioren meldes ind.
Fototilladelse
Vi anbefaler, at I får en skriftlig tilladelse fra forældrene til, at I som forening må fotografere deres barn og offentliggøre billederne på jeres hjemmeside, sociale mediekanaler eller i anden sammenhæng. Vær dog opmærksom på, at tilladelsen altid kan tilbagekaldes, og at forældrene kan kræve allerede offentliggjorte billeder fjernet fra hjemmesiden m.v.
Du kan læse mere om lovgivningen her og læse DSFs GDPR-oplæg her.
Påklædning
Kan man stille krav til juniorerne om påklædning? Svaret er ja. Påklædningen skal selvfølgelig være tilpasset vejret og det aktuelle fiskeri. Våde og frysende deltagere har svært ved at bevare humøret, og den slags har det med at smitte. Derfor skal det gøres tydeligt, hvad fornuftig påklædning er, så alle får en god oplevelse.
Her er en simpel tjekliste, I med fordel kan sende ud til jeres nye lystfiskere. Tilføj også gerne flere punkter på listen, hvis noget mangler til netop jeres behov.
Tjekliste
Gummistøvler, skridtstøvler eller eventuelt waders.
Tøj, der kan holde vand ude og varme inde, alt efter behov og årstid.
Ved fluefiskeri er et par solbriller rare at have på, men der er også et sikkerhedsaspekt.
I kan som forening overveje at have lidt regntøj, støvler og fiskegrej til udlån, så den nye junior, der skal finde ud af, om lystfiskeri er noget for hende/ham, kan prøve det af, uden at forældrene skal investere i det.
Når junioren har fundet ud af, at man vil gå til fiskeri, kan man forvente, at forældrene investerer i eget grej, tøj og evt. redningsvest.
I nogle kommuner er det muligt at hente støtte til foreningsdeltagelse for økonomisk vanskeligt stillede forældre og på den måde sikre, at børnene bliver klædt godt på.