Svendborg SPF: De Sydfynske Smolte
Hvordan starter man juniorafdeling op fra bunden og finder på kreative løsninger i rekruttering, fiskeevents og transport?
I Svendborg Sportsfiskerforening har en ny juniorafdeling fået luft under vingerne. For under et år siden tog en gruppe medlemmer nemlig initiativet, og det har hurtigt båret frugt. I dag har klubben 23 juniormedlemmer, et fyldt juniorprogram og mange flere planer for fremtiden.
Thomas Larsen og Simon Øder fortæller om deres arbejde med at starte et juniorhold op, og om de nye metoder de har fundet på undervejs, når de unge skal være lokkes ind i fiskeklubben.
Simon guider en del af holdet i hvordan de skiller hjul ad og giver det fedt og olie.
Hvad har fungeret virkelig godt hos jer?
– Vi har jo startet vores juniorafdeling for under et år siden, og nu er vi næsten 20 børn til hver eneste klubaften. Det er vi ret stolte af. Vi dyrker alle mulige former for fiskeri. Både å, sø, gedde, aborre, stør… også selvom vi er en kystby. Det er også bare en virkelig god flok juniorer vi har fået samlet, og der er en rigtig god stemning og fællesskab blandt børnene. Det er vildt fedt at bruge tid sammen med dem.
– Da vi startede juniorafdelingen, kontaktede vi lokale folkeskoler. Det viste sig bare, at det er virkelig svært at få lov til at komme ud på skolerne og præsentere noget for børnene. Vi måtte kun aflevere en brochure på kontoret. Det er kommet meget bag på os, at det skal være så svært.
Heldigvis var der én skole der gerne ville samarbejde. Gudme skole som har en outdoor linje. Dem lavede vi en Put & Take tur med hvor en hel skoleklasse kom ud og fiske. Vi lavede noget reklame for at man kunne blive en del af holdet, og det gav os 5 juniormedlemmer der blev basen for holdet. De har så hevet deres venner med efterfølgende. Vi har også lavet en fællestur med Ungdomsskolen for at lave noget reklame der, og det gav også nogle nye juniorer.
– Vi prøvede også en anden ting af, som virkede ret godt. Vi gav vores juniorer en ”gulerod”. Hvis de kunne skaffe et nyt juniormedlem – og medlemmet skal være meldt helt officielt ind – så fik de et fiskekort på 3,5 timer til den lokale Put & Take.
Det tog overraskende kort tid, så havde de alle sammen fundet et nyt medlem til holdet. Det er en god investering i holdets fremtid at bruge den slags metoder her i opstarten.
Waders-knagen er fyldt med lånewaders.
Grejet bliver smurt og plejet, så det kører lige som det skal til forårets mange ture.
Når de våde waders skal tørres, så kan de hænges op i et smart hejsesystem i værkstedet, indtil de er klar til at komme tilbage på knagen.
Der er fuld fart på kreativiteten når der skal bindes fluer.
De Fem hurtige
-
Navn
De Sydfynske SmolteFrivillige
1 leder og 4 instruktørerAntal juniorer
23, hvor ca 18 er aktiveAlder
10-17 årPris for medlemsskab
320 kr / årligtKontakt
Juniorleder
Thomas Larsen
30 47 79 02 -
Klubaftener
Vinter:
Mandag kl. 17.00-19.00 i klubhusetSommer:
Mandag kl. 17.00-20.00 på fisketureTure
Holdet tager på tur i weekenden ca. 1-3 gange i måneden. -
Lokaler
Klubhus med værksted og lagerFiskevand
Stokkebæk og Odense å (2025-2028) -
De Sydfynske Smolte har en Facebook gruppe, hvor de kommunikerer med juniorer og forældre.
Holdet har deres egens profil på Instagram, og præsenteres derudover på foreningens hjemmeside og Facebook side.
-
Alder
Stiftet i 1930Antal medlemmer
80+ medlemmerAdresse
Svendborg Sportsfiskerforening
Dronningmaen 39
5700 Svendborg
Thomas hjælper til, når der skal laves præcise boringer i de hjemmelavede wobler.
Wobleren skal selvfølgelig slibes så den bliver helt pænt og glat.
Godt på vej med det flotte håndværk.
Hvad har lært jer noget vigtigt?
– I starten havde vi en ide om, at vi selv ville lægge biler til og køre juniorerne rundt. Forældrene bor i forvejen et stykke vej væk, så vi ville gerne kunne aflaste ved køre en del af tiden, for at gøre det lettere at gå i klubben. Men det har vi måttet indse, at vi ikke få til at fungere.
Nu forsøger vi at motivere til mere forældresamkørsel, men det er ikke helt lykkedes os at få det op og stå endnu.
– Drømmescenariet er, at vi kan låne minibusser af Svendborg Ungdomsskole (deres fiske-team har vi i øvrigt et rigtig godt forhold til), men kommunen er bare ikke særligt samarbejdsvillige her. Det er rigtig hårdt, for transport er virkelig en vigtig faktor, især hvis vi gerne vil på tur langt væk.
Der er fuld koncentration, når der skal støbes blink under udsuget i værkstedet.
Med klubbens airbrush-maskine, kan de hjemmestøbte blink få den helt rigtige finish.
Hvad har I af planer for fremtiden?
– Sidste år brugte vi meget tid på at søge fonde så vi kunne få penge til grej. Det er vi lykkedes virkelig godt med. Nu er vores fokus på hvordan vi kan komme på nogle flere ture udenfor vores eget område. Transporten er klart det sværeste her. At komme på en tur hvor vi er 20 der skal afsted, det trækker bare stærkt på økonomien.
– Vi har også planer om at lave en ny, hyggelig fiskekonkurrence efter stør, hvor juniorerne skal fiske mod hinanden. Twistet er, at de skal være på hold sammen med deres mor/søster/bedstemor/tante, eller en anden kvinde.
Vi har ikke helt styr på reglerne endnu, men vi vil i hvert fald gøre det sådan at der er fordele ved, at det er juniorens holdmakker der fanger fisk. Vi håber det giver adgang for at få flere kvinder inspireret til at fiske. Vi laver også et lignende arrangement med de mandlige relationer på et tidspunkt, men den her gang er det for kvinderne. Det glæder vi os virkelig meget til.
Vil du vide mere?
Du finder mere information om De Sydfynske Smolte her:
Instagram
Facebook
Hjemmeside
Kommende kurser, netværksmøder og events