05: Det handler om fisk og godt kammeratskab – og også lidt om at være modig.
Der har været fuld fart på i marts, og her kommer lidt af alt det der er sket i den forgangne måned.
Tre af Trout Camp deltagerne tager en lille pause fra fiskeriet sammen med instruktør Søren, efter at have været i kontakt med flere fisk. Der skal tankes op på energidepoterne, for det har været en lang weekend. Og så skal der udveksles oplevelser mens det stadig står helt frisk i hukommelsen.
Du bliver modig på Trout Camp
Det er tiende år i streg at de frivillige instruktører fra DSFs Instruktørsammenslutning har afholdt Trout Camp for en flok unge, spændte og håbefulde lystfiskere.
Det sker altid i cirka midten af marts (nogle gange også i efteråret), hvor det varmere vejr virkelig begynder at kunne mærkes – trods den insisterende østenvind vi blev mødt af i år. Og som det også altid er, var det en gennemført god weekend. Sådan én man ikke vil hjem fra.
“… Og så skal I rejse jer op og fortælle om jeres oplevelse. Hvordan var vejret, hvad fangede I fisken på, hvor langt ude tog den og så videre. Det kan godt give lidt ondt i maven, at skulle tale foran de andre herinde. Men nu øver vi os i det.”
Martin Bruun Kristensen, Kursusleder
Spørger man ungerne om hvad det er der gør weekenden så god, vil svarene lande på at det er fedt at fiske igennem, at de får nye venner og at de lærer en masse. Det giver jo god nok mening.
Tager vi derimod voksenbrillerne på – og det skal man jo også nogle gange – så er der én ting der træder særligt i øjnene: deltagerne skal rejse sig op og tale for hinanden.
Trout Camp var som altid en fantastisk oplevelse for alle der var med.
Mere specifikt, så skal de fortælle om deres oplevelse, hvis de enten har fanget deres første havørred eller fanget en havørred der er større end de tidligere har fanget – og netop Trout Camp har tradition for, at det sker mange gange i løbet af weekenden. De skal inkludere så meget som muligt i deres fortælling, og med så mange detaljer de kan.
Denne manøvre er ikke ukendt på de camps instruktørsammenslutningen står for. Faktisk er det en dybt forankret del af kulturen, og et vigtigt værktøj i dannelsen af nye lystfiskere.
De lærer nemlig tre essentielle ting her:
At registrere hvilke forhold deres fisk er fanget under.
At lære af hvordan andre fanger deres fisk.
At fortælle om det til en forsamling.
Særligt det sidste punkt vægter tungt, når man taler med instruktører og tidligere deltagere. Det er nemlig noget de husker som en afgørende grænse at komme over. Har man talt højt foran andre én gang, kan man gøre det igen.
Tak for en fantastisk camp!
Flere camps
Der er også andre camps på programmet – og der kommer flere i kalenderen inden længe. Kender du nogle unge mennesker der trænger til en livsændrende fiskeoplevelse? Så sender du dem herhen.
Måneden der gik
Kommunikation: Sociale medier og Hjemmesiden
Sociale medier: Instagram, Facebook, TikTok og YouTube
I denne måned er vi for alvor begyndt at skrue op for vores tilstedeværelse på de sociale medier, og det giver os både en masse spændende erfaringer og nye ideer – og et stort win på regnearket.
Vi arbejder med en intention om, at lystfiskeriet skal være ultra synligt i de unges dagligdag, for på den måde at normalisere sporten og bryde med de fordomme der hænger på den.
I næste måned har projektet været igang i et halvt år, og der vil vi give jer et indblik i hvordan det står til med de målbare parametre af projektet, men vi vil gerne løfte sløret for én ting allerede nu.
Vi har nemlig fået 230.000 visninger fordelt på Instagram, TikTok og Facebook siden projektets opstart, hvoraf 170.000 af dem er fra denne måned alene. Det betyder at vi har nået 1/4 af vores samlede målsætning på 800.000 visninger på de sociale medier.
Det tegner godt, og I kan selv følge med på kanalerne her:
Instagram, Facebook, TikTok og YouTube
Har I brug for indspark og inspiration til hvordan I selv bliver mere aktive på de sociale medier, så udgiver vi løbende artikler og kurser om netop dette.
Hjemmesiden: Sådan gør vi
Månedens klubbesøg sendte os til sydfyn hvor vi kunne besøge det nye juniorhold i Svendborg Sportsfiskerforening.
Thomas Larsen og Simon Øder deler ud af deres oplevelser, overvejelser og successer, i deres proces med at starte et helt nyt juniorhold op fra bunden. Super spændende snak og fyldt med guldkorn til andre klubber i samme situation.
De frivillige: Regionsmøder og besøg i foreningerne
Regionale netværksmøder
I marts begyndte den store forårsturné rundt i de fem regioner, hvor vi mødes med alle der gerne vil gøre en forskel for den næste generation af lystfiskere til en snak om hvad der skal ske og hvad der er brug for.
Indtil videre har vi været i Midtjylland, Hovedstaden og Syddanmark, og alle steder blev vi mødt af stort engagement, masser af ambitioner, samt input og ideer til hvordan vi kan få arbejdet fremad.
Midtjylland, 6. marts 2025
Hovedstaden, 10. marts 2025
Syddanmark, 25. marts 2025
Der er virkelig mange ressourcer og erfaringer at trække på derude, og samtidigt møder vi også mange gentagende udfordringer. Særligt spørgsmålet om, hvordan man tiltrækker ildsjæle går igen, og det er naturligvis noget vi tager alvorligt og vil arbejde for at finde gode løsninger på.
I aften (d. 31. marts) går turen til Sjælland og i næste uge slutter vi turen af med et smut til Nordjylland. Herefter går arbejdet for alvor igang med, at sammenfatte konklusioner fra møderne og omdanne det til håndgribelige handlinger der kan gøre en forskel. Det bliver rigtig spændende!
Foreningsbesøg: Lystfiskerforeningen for Nykøbing Falster og Omegn
LNF1920 har over 100 år i bagagen, men de mange års erfaringer er ved at blive tabt. Der er nemlig brug for nyt blod i klubben, hvis de skal kunne fortsætte. Og det har en gruppe af foreningens medlemmer sat sig for at ville løse.
De inviterede os derfor ned til en snak om hvordan fremtidens juniorarbejde ser ud hos lige netop dem. Det var en virkelig fed aften med masser af spændende diskussioner, ideer og nye spændende samarbejder, som forhåbentlig kan sætte gang i hjulene. Vi glæder os meget til at følge med og se hvor det hele bærer hen.
Tusind tak for invitationen. Og sidder du selv med en forening og har lyst til at få besøg til en snak, så tøv ikke med at kontakte os!
Foreningsmedlemmer fra LNF1920 har en stor drøm om, at få gang i klubbens juniorarbejde igen.
Praktikanten: Emil Hjort Jørgensen
I marts måned havde vi også den store fornøjelse af, at have vores første praktikant på holdet: Emil Hjort Jørgensen fra Silkeborg som lige nu er ved at færdiggøre hans uddannelse som fiskeguide på Forshaga i Sverige.
Emil har en stor passion for børne/ungdomsarbejdet og foreningslivet, og det var derfor et fantastisk godt match til Fremtidens Lystfiskere projektet.
Foruden at indgå i den daglige gang her, blev Emil også koblet op på Christian Thomsen hos Havørred Fyn hvor man i disse dage har haft særligt fokus på Smoltvagt kampagnen.
I løbet af praktikken har Emil blandt andet komponeret en række artikler målrettet småbørnsforældre, så vi kan klæde dem godt på til at få de yngste ud med fiskesnøren – her opfordrer vi dem selvfølgelig også til at række ud til både foreninger og grejbutikker.
Artikelserien udkommer i løbet af april måned, og den glæder vi os til at vise jer.
Tusind tak for indsatsen, Emil, og held og lykke fremover!
Den kommende måned
April er godt på vej, og du kan læse lidt om hvad der er på programmet her:
Regionale netværksmøder
Vi fortsætter turneen med Sjælland og Nordjylland som de to afsluttende besøg. Vi glæder os meget!
På bagkant af disse møder vil vi samle alt det vi har lært og hørt, og gøre det håndterbart til at kunne rykke videre med.
Ungdomspanelet
I denne måned er det igen tid til at stikke hovederne sammen med vores skarpe Ungdomspanel. Den 10. april mødes hele holdet på Teams til en snak om alt det der hører til det digitale fællesskab. Vi skal snakke sociale medier, indhold, formål og meget mere.
Samtalen bliver båndet og transkriberet og vi deler de mest markante fund med jer i næste måned.
Projekt Fremtidens Vand- og Fiskeplejere
I 2026 og 2027 skal vi afvikle fem restaureringsprojekter sammen med børn og unge i hele landet. Dette sker sammen med fem tovholdere; Søren Knabe, Rune Hylby, Peter Andreas Christensen, Niels Aage Skovbo og Bjarke Borup.
Tovholder teamet mødes igen til en snak om hvor langt alle hver især er, og så skal vi også dykke ned i hvordan vi involverer de unge i projektet.
Hjemmesiden
Arbejdet med hjemmesiden fortsætter, og vi sætter ind på tre nye sektioner: Bliv Frivillig, Gode råd til forældre (det skal selvfølgelig lige have et andet navn) og FAK Ugen.
Uddannelse
Nu sætter vi for alvor ind på udformningen af vores kursusplan, her særligt tillægskurserne som vi har modtaget masser af sparring til på netværksmøderne. Derudover vil vi også fastlægge holdet der skal fungere som Advisory Board ifbm udformningen af den nye grunduddannelse.
Det sker i maj: Lystfiskeriets Dag
En kærlige påmindelse om, at Lystfiskeriets Dag i år afholdes den 24. maj, og at I allerede nu kan tilføje jeres arrangementer til DSFs event kalender. Har I brug for inspiration til hvad I kan afholde, så er der selvfølgelig også det til jer. I finder det hele her.
Husk, at hvis du har ønsker eller bemærkninger, så kontakt os endelig!