03: Hvad tænker unge lystfiskere? Hvad gør vi med miljøet? Og hvordan ser fremtidens uddannelse ud?
Januar måned er absolut ikke gået stille for sig, og vi har samlet de største highlights fra måneden der gik.
Oskar (th) er lige blevet medlem hos Varde Sportsfiskerforening. Sammen med instruktør Søren er han ved at binde sin allerførste flue.
Ungdomspanelet: Første møde
Den 16. januar mødtes Ungdomspanelet for første gang til en snak om livet som unge lystfiskere. Mødet blev holdt over Teams og dykkede blandt andet ned i hvordan panelets medlemmer er startet med at fiske, hvorfor de er blevet ved og hvordan de tror man kan få nye unge til at gribe fiskestangen.
I løbet af den 2 timer lange snak kom vi vidt omkring – også langt længere end det der var planlagt, hvilket har resulteret i en masse spændende inputs og ideer.
Her er et lille uddrag af pointer fra mødet:
Panelets fiskeri
Starten på fiskeri: De fleste startede med at fiske sammen med familiemedlemmer, især fædre. Flere begyndte i put & take-søer, som ofte tændte deres interesse
Betydningen af klubber: Klubber spiller en vigtig rolle for mange – som fællesskab, læringsrum og motivation for at holde fast i fiskeriet.
Fiskeri alene vs. i klub: Mange nyder at fiske alene for roens skyld, men klubture er vigtige for at lære nyt og skabe sociale relationer.
Barrierer for nye lystfiskere
Økonomi: Adgang til grej og fiskevand – det kan være en ordentlig mundfuld at gå igang med at fiske hvis man intet grej har.
Tilgængelighed: Manglende viden om hvor man kan fiske, regler og teknikker.
Sociale fordomme: Der er risiko for at blive drillet med at man er lystfisker, især blandt pigerne.
Sociale medier og lystfiskeri
Unges profiler: Flere har fiskeri-dedikerede Instagram-profiler. Sociale medier ses som vigtige for at inspirere andre unge. Instagram og YouTube er deres primære kanaler til at finde online inspiration, læring og fællesskab.
Foreningsprofiler: Mange klubbers sociale medier halter. De unge ønsker mere ungdommeligt indhold i bedre kvalitet.
Indholdsideer: Blandt andet guides og videoer med unge og inspirerende fiskere på deres egen alder. Humoristiske elementer skal doseres med omtanke for at bevare seriøsiteten.
Panelet mødes igen medio april.
Ungdomspanelet består af 9 unge lystfiskere fra alle dele af landet i alderen 13-17 år.
Kommunikation: Forside, Værktøjskassen, Det sker og Kurser
Forsiden og hjemmesiden i det hele taget
Siden november har vi arbejdet hårdt for, at gøre vores hjemmeside beboelig for vores mange initiativer. Selvom meget af vores projekt skal leve på mange forskellige kanaler, både digitale og fysiske, så vil fiskeakademiet.dk være vores hjem og knudepunktet for alt hvad vi foretager os.
Derfor er vi meget stolte over, at kunne præsentere at vi nu har en forside, der kan slå tonen an for det vi har gang i.
Ungdomspanelet blev selvfølgelig også bedt om at tage et kig på siden, og her er deres umiddelbare reaktioner:
Jeg synes hjemmesiden er pisse fed. Jeg er ordblind så jeg kigger meget på billeder og ikke så meget på tekst. Og jeg synes designet på det er virkelig fedt.
Jeg synes det er fedt med det der “Lær at fiske”.
Den virker overskuelig og designet går igen hele vejen. Og de der guides man kan finde og mange oplysninger. Det er rigtig fedt.
Jeg tror at det kunne være fedt, hvis man fik nogle unge til at lave nogle film herind til. Så det ikke bare er Gordon.
Ligesom Lær at fiske, så kunne man lave et sted hvor man kan finde links til ting der kan hjælpe dig.
Jeg kan godt lide at I har lagt lektioner ind, så man kan begynde allerede nu. Så er spørgsmålet bare hvordan hjemmesiden kommer ud.
Positive tilbagemeldinger og rigtig god inputs til optimering af siden. Det rykker vi på, og fortsætter med at konsultere panelet, så vi ved vi er på vej det rigtige sted hen.
Vores første officielle forside her i projektet.
Værktøjskassen: Sådan gør vi
I Værktøjskassen finder I nu et nyt format kaldet Sådan gør vi hvor vi, cirka en gang i måneden, går tæt på en af vores mange juniorafdelinger.
I serien interviewer vi frivillige kræfter og undersøger hvad der fungerer særligt godt i deres klub, om noget der har lært dem noget vigtigt og hvad de drømmer om at der skal ske i fremtiden.
Det er ret spændende læsning, hvis vi selv skal sige det!
Det sker + Kurser/Netværksmøder
Det sker
Børn og unge kan nu finde aktiviteter/events/camps under Det sker.
Og! Sidder I i jeres forening og drømmer om, at få jeres aktiviteter ud til flere, så er der mulighed for, at få det i kalenderen her på Fiskeakademiet.
I sender blot en mail til mb@sportsfiskerforbundet.dk med de informationer der skal inkluderes. Nemt!
Kurser/Netværksmøder
Der er også godt nyt til jer der gerne vil lære mere om frivillighed, foreningsliv og undervisning. Sektionen for Kurser og Netværksmøder er åben og vi begynder lige så stille at tilføje aktiviteter i kalenderen.
Hvis du ikke vil gå glip af når der kommer nyt i kalenderen, så skriv dig op til vores nyhedsbrev og få besked direkte i indbakken.
Vandpleje: Første møde med tovholderne
Vi har en stor ambition om, at vores fremtidige lystfiskere har et stærkt og naturligt forhold til alt med vand- og fiskepleje. Derfor var det med stor glæde, ay vi modtog midler fra Lystfisker Danmark til vores supplerende projekt Fremtidens Vand- og Fiskeplejere.
Med midlerne vil vi udføre i alt fem miljø projekter, fordelt i hele landet, hvor der er særligt fokus på at det er børn og unge der er med til at udføre projekterne.
Projekterne vil fokusere på enten et vandløb eller kysten, og vil blive ledet af meget kompetente og passionerede tovholdere:
Bornholm: Bjarke Borup – Vandløb
Sjælland: Rune Hylby – Vandløb
Fyn: Søren Knabe – Vandløb
Jylland: Niels Åge Skovbo – Kyst
Jylland: Peter Christensen – Vandløb
I januar havde vi vores første møde, hvor vi fik sat rammerne for tidsplanen, muligheder, udfordringer og forventninger til projektet.
Alle glæder sig virkelig meget over, at være en del af projektet og til at arbejde videre med det. Holdet mødes til en opfølgende snak medio/ultimo april.
Fra toppen mod højre: Marie Brandt (Projektleder), Peter Andreas Christensen, Niels Åge Skovbo, Bjarke Borup, Søren Knabe og Rune Hylby.
Uddannelse: Workshop med Instruktørsammenslutningen
Instruktørsammenslutningen (IS) i Danmarks Sportsfiskerforbund mødtes i januar til deres årlige Stormøde, hvor de blev officielt præsenteret for Fremtidens Lystfiskere projektet og de indledende tanker der er gjort ifbm den nye uddannelse.
Dette bød på en meget positiv og konstruktiv snak om fremtidens instruktøruddannelse og hvad en ung lystfisker skal kunne.
Inddelt i syv mindre grupper fik de så til opgave at sætte så mange ord som muligt på, hvad verdens bedste lystfisker skal kunne. Dette var en opvarmningsøvelse til dagens store opgave, og gav os en lang liste af spændende praktiske og bløde kompetencer.
Herefter fik 20 minutter til at komponere et 8-timers kursus, målrettet frivillige formidlere (instruktører, ledere, hjælpere). Temaet for kurset var op til gruppen selv, og dette kom der ligeledes nogle meget spændende bud på, som alt sammen vil blive taget med i den videre udvikling af uddannelse og kurser:
Etik og moral
Forløbsplanlægning
Fluefiskeri afmystificeret
Grej up-cycling
Nak og Æd tema
Forstå iltsvindet
Nye fiskemetoder
I de kommende måneder vil der blive nedsat et Advisory Board som skal udarbejde specifikationerne for de nye uddannelser og kurser, og vil bestå af medlemmer fra blandt andet Instruktørsammenslutningen,
Den kommende måned
Februar måned bliver ikke mindre begivenhedsrig, og du kan læse lidt om hvad der er på programmet her:
Regionale netværksmøder
Arbejdet med at planlægge og invitere til de første regionale netværksmøder fortsætter, og vi håber at kunne afvikle disse i ultimo februar og marts måned. Disse vil også være startskuddet på et nyt Juniorudvalg som vi selvfølgelig skal arbejde tæt sammen med.
Sociale medier
Vi er begyndt at teste forskelligt indhold, og dette vil kun tage til de kommende måneder. Vores arbejde med at udvikle og producere indhold går for alvor i gang nu, og vi glæder os meget til at se hvordan det bliver taget imod.
Du kan følge os på Instagram, Facebook og TikTok.
Hjemmesiden
Vi får gode inputs fra jer hvad angår hjemmesiden, og det tager vi selvfølgelig ind. Derfor vil der i februar måned bl.a. komme en ny sektion med links og ressourcer, så det bliver endnu lettere at starte med at fiske, der vil komme en side der fortæller mere om hvordan man bliver frivillig i enten klub eller i DSF, en side omkring fonde, puljer og hvordan man søger penge og meget mere.
Husk, at hvis du har ønsker eller bemærkninger, så kontakt os endelig!