Tre snydekoder til jeres første fisk
Hvor skal man starte, hvad skal man bruge – og hvordan øger man chancen for at fange sin allerførste fisk? Bare rolig – vi har samlet de 3 bedste råd, der hjælper jer godt i gang.
Der er noget helt særligt ved at tage på fisketur sammen, og for at få en god tur handler det om at vælge det rigtige udstyr – især stangen.
Vi har lavet en guide til to typer fiskestænger, der er perfekte til de yngste lystfiskere. Både polestangen og spinnestangen kan er gode begynderstænger som gør fiskeriet sjovt, nemt og noget, I har lyst til at gøre igen og igen.
Så lad os kigge på, hvordan du vælger den helt rigtige stang til jeres næste tur.
Bonus tip
Polestænger og spinnestænger kommer i mange størrelser, og du kan derfor også overveje hvilken længde og kastevægt der giver passer bedst til jer, og til det fiskeri I skal udforske sammen.
1) Hold det simpelt
Børn har typisk mere glæde af at fiske med simpelt udstyr, og finder stor glæde i bare at fange noget. Så lad være med at starte med at fiske efter de svære fisk, og start i stedet med små skaller, aborre og hvad man ellers kan finde i store mængder tæt på land. Og husk: bare fordi man fisker med det nyeste og dyreste grej, fanger man ikke nødvendigvis flere fisk.
Et godt råd er at bruge en prop, da det også skaber noget mere visuelt, børnene kan følge med i. Her kan man se, når der er fisk som hakker i ens agn, og pludselig se proppen forsvinde, eller suse af sted.
2) Fisk med naturligt agn
Næsten alle fisk spiser smådyr som orme, larver, rejer, tobis og lignende – så du kan fange stort set alt med den slags agn. Og bare rolig. I de fleste fiskegrejsbutikker kan du købe bøtter med madding til turen.
Du kan også tage et kig hjemme i køkkenskabene. Der er nemlig en god chance for, at du allerede har den perfekte madding på lager.
Larver
Maddiker og melorm er gode til når I vil fiske efter ferskvandsfisk i søer, moser og åer. Især til polestangsfiskeriet efter de små fredsfisk og aborre er de populære.
Orm
Regnorm kan I kan sagtens grave frem hjemme i haven, eller ude ved fiskepladsen. Børsteorm og sandorm er også fantastiske agn. I kan som regel købe det hele i jeres lokale fiskegrejsbutik.
Rejer
Når der er rejer i vandet, er det en god ide at sætte en reje på krogen. I kan få en sjov dag ud af først at fange rejer i vandet med et rejestryg, og så fiske med dem.
Majs, brød eller dej
Tag et kig i skabene derhjemme. Mon ikke I har en dåse majs eller noget hvidt toastbrød liggende. Sæt små stykker på krogen og præsenter det for fisken. De elsker det.
3) Få hjælp fra eksperterne
Lystfiskerforeningerne
Meld jer ind i jeres lokale lystfiskerforening og få både hjælp til jeres fiskeri og mød andre fiske-entusiaster. Det er faktisk en win-win. Fiskeklubber holder of en masse fede arrangementer så I hurtigt kan komme ud med snøren, og få hjælp undervejs.
Fiskegrejsbutikkerne
Hvis der er nogen, som ved hvor man kan fange en fisk, så er det dem der sælger fiskeudstyr. I hver eneste fiskegrejsbutik kan I få hjælp til at finde det helt rigtige sted at tage ud og fiske. Ekspedienterne får nemlig dagligt tips til, hvor deres kunder fanger fisk, og til tider også hvor de ikke fanger fisk. Derfor er det altid en god ide at besøge den lokale grejbutik for at få gode råd og tricks til fiskeriet. De kan også hjælpe jer med at finde det grej, som passer til jer, og det I vil fange.
Find din klub
—
Find din klub —
Få oplevelser for livet – og bliv en del af fællesskabet
Bliv medlem i jeres lokale fiskeklub hvor I kan deltage i hyggelige og lærerige arrangementer, låne udstyr, få venner med samme interesse og meget mere.
Vi er taget til Alrø sammen med en gruppe unge spejdere, der skal forsøge at fange deres første fisk nogensinde. Henrik Larsen er med som instruktør, og både Henrik og Gordon giver gode tips til, hvordan man kommer bedst i gang som lystfisker – og hvad man skal være opmærksom på, hvis man gerne vil have succes på sine første fisketure. Vi er også en tur i en grejhandler, hvor du får gode råd til køb af din allerførste fiskestang.