Hvordan finder I et godt fiskespot?
Alt vand kan ligne hinanden, og internettet er fyldt med gode råd, der peger i alle retninger. Så hvor skal I egentlig tage hen for at fiske?

Når man fisker med børn, handler det først og fremmest om at komme ud og fange noget. Men der er både steder, hvor chancen for en god oplevelse er større – og steder, hvor man slet ikke må fiske. Samtidig er der regler om licenser, fisketegn og fredninger som man skal have styr på, alt efter hvor man fisker.
Den nemmeste vej er, at melde sig ind i den lokale lystfiskerforening. De fleste foreninger er nemlig klar til at hjælpe jer på vej med både guidede ture og vejledning om grej, fiskevand, regler og meget mere.
Det vigtigste, når man fisker med børn, er ikke størrelsen på fisken – det er oplevelsen. At være ude sammen, dele spændingen og mærke et lille ryk i linen. Fisketure skaber minder, som børn bærer med sig hele livet.
Der er mange spændende muligheder, og her er en simpel introduktion til forskelligt, børnevenligt fiskeri og hvad I kan gå på opdagelse i.
Ferskvandsfiskeri
Et godt sted at begynde er ved en lokal sø eller gadekær. Her lever der ofte mange fredfisk, som er nemme at fange med en simpel prop og orm. Man kan også prøve sig frem i en å – næsten alle åer i Danmark har fisk – men her kan fiskene være mere sky.
Saltvandsfiskeri
I kan også tage turen ud til havet, hvor der venter mange spændende arter. I gå efter fladfisk med et fladfiskeforfang og børsteorm – her handler det bare om at kaste ud og vente på hug.
Et andet oplagt sted er de danske havne. Her kan børn få timevis til at gå med at fange småfisk som kutlinger og savgylter. Husk at fiske med små kroge, da denne type fisk har små munde.
Hvis målet er mad på bordet
Drømmer I om at fange noget spiseligt, er havet også jeres bedste bud. I højsæson for sild, makrel og hornfisk trækker de tæt på kysten i tusindvis, og kan fanges fra både strande og fra mange moler. Virkelig sjovt fiskeri for hele familien.
Put & Take fiskeriet er også oplagt til at fiske efter spisefisk, og har I børn med under 12 år, er der ofte søer særligt egnede til dem, hvor fangstgarantien er endnu højere.
Fishing in Denmark
På Fishing in Denmark kan I finde fiskepladser og information om arter, sæson, vejr, fredninger samt hvilke fiskekort I skal bruge for, at kunne fiske bestemt vand.
Find din klub
—
Find din klub —
Få oplevelser for livet – og bliv en del af fællesskabet
Bliv medlem i jeres lokale fiskeklub hvor I kan deltage i hyggelige og lærerige arrangementer, låne udstyr, få venner med samme interesse og meget mere.
Fjæsingen findes i solide mængder i de danske farvande, er en fremragende spisefisk og kan også tilbyde underholdende action på en varm sommerdag på stranden. I dette afsnit er Niels og Gordon taget til Gilleleje Strand, hvor der fiskes pighvar blandt badegæster. Du får selvfølgelig en masse råd om grej og teknikker hvis du vil fiske fjæsing, men du får også gode råd til ikke at blive stukket – samt hvad du skal gøre hvis du skulle være så uheldig at blive stukket. Sidst men ikke mindst, viser Gordon hvad fjæsingen kan bruges til kulinarisk. Han har taget en lille transportabel grill med i sin bil og fyrer op i en gang ”fjæsing dogs” midt på stranden.
I dette afsnit viser vi den mest enkle måde at fange en fiske på: Nemlig medefiskeri med polestang, flåd og agn. Men vi viser også alle de vigtige detaljer, der afgør, om du fanger fiske eller ej, og giver tips til medefiskeri generelt. Derudover tager vi på dappefiskeri efter karper i overfladen, som er en ekstrem visuel og underholdende fiskeform.
I dette afsnit er Gordon P. Henriksen taget til Vesterhavskysten for at fiske efter pighvar fra land for første gang. Han får hjælp fra to erfarne eksperter, der deler ud af deres viden. Kaare Manniche Ebert fra Danmarks Sportsfiskerforbund fortæller om pighvarrens adfærd og hvor man finder den på kysten, og Senja Furbo er med og snakker om gear, takler og det praktiske fiskeri. Gordon er heldig nok til at fange sin første vestkyst-pighvar, og til slut viser han en af sine yndlingsopskrifter ”Pighvar en papillotte” på den friskfangede fisk.
I dette afsnit er Gordon taget i Ørsted Ørredvand sammen med P&T-ekspert Casper Larsen. Sammen går de i dybden med mere avancerede P&T-teknikker og følger op på det første Put and Take-afsnit i Fiskeguiden-serien. De forklarer om strategier til at finde og fange fiskene og om forskelligt udstyr og fisketeknikker: Bl.a. gennemløber samt bombarda kombineret med microblink, gummidyr og flydende Powerbait. Fluefiskeri efter regnbuer bliver også gennemgået. Der bliver fanget godt med fisk og der er rigeligt med gode fif for både nybegyndere og mere erfarne P&T-fiskere.
Streetfishing er en simpel og tilgængelig form for lystfiskeri, som kan dyrkes i byer, havne og på moler i hele Danmarks større og mindre byer, og det er en stærkt voksende trend. Vi kaster os ud i fiskeriet i byerne sammen med fire unge drenge samt en gruppe kvinder, der kalder sig Fiskekonerne, og som har fundet et unikt fælleskab i lystfiskeri og særligt streetfishing.
I dette afsnit handler det om alle de muligheder, vi lystfiskere har, for at få den friskeste fisk at spise. Vi tager både en tur med turbåd på Øresund efter torsk samt hopper i vores vaders i Horsens Fjord efter hornfisk. Du får en masse gode tips til aflivning, rensning og filetering af dine fisk. Vi tilbereder også fisken, så du får masser af gode tips og et par lækre fiskeopskrifter, der både kan benyttes derhjemme eller ude ved vandet, hvor fisken er allermest frisk.
Grusbanden er en unik organisation af frivillige der bidrager til at skabe større og sundere fiskebestande på Sjælland. I dette afsnit af FISKEguiden er vi taget ud med en masse frivillige fra Grusbanden, ”bandeleder” Rune Hylby og fiskebiolog Kaare Manniche Ebert fra Danmarks Sportsfiskerforbund. Vi får et indblik i de mange vigtige aktiviteter Grusbanden er involveret i, såsom udlægning af gydegrus, bestandsanalyser og opfiskning af moderfisk. Der skal bestemt også lyde en klar opfordring herfra til selve at blive en aktiv del af Grusbanden.
Gordon P. Henriksen har teamet op med to af Danmarks dygtigste havørredfiskere: Claus Eriksen og Thomas Hansen, som bl.a. er kendt fra filmene ”Havørredens Hemmeligheder”. Her giver de deres vigtigste tips til begyndere der gerne vil fange deres første havørred. I det første afsnit af to handler det om HVAD man fisker med og HVORDAN man affisker pladser effektivt. De tre fiskere fremviser udstyr, forklarer teknikker og har en masse lærerige indbyrdes snakke.
I andet afsnit i serien om begyndertips til havørredfiskeriet fortæller Claus Eriksen og Thomas Hansen hvordan man bliver bedre til at være ”På det rigtige sted på det rigtige tidspunkt”. Gordon P. Henriksen er vært og beder de to eksperter fortælle om HVOR og HVORNÅR man har bedst chance for at få succes med havørredfiskeriet. Der bliver fisket på de fynske kyster, men fremfor alt snakket om hvordan man udvælger de bedste fiskepladser – og hvilke konkrete tidspunkter og forhold forskellige pladser fisker bedst under.
Gordon er taget ud at fiske på Tissø sammen med Sune Abelgren Nielsen fra Søsportens Sikkerhedsråd. Sammen gennemgår de fem sejlråd og giver en masse gode tips om sund fornuft, udstyr og sikkerhed. Du får også en grundig instruks i hvordan du tjekker din oppustelige redningsvest og foretager det nødvendige servicetjek.
Vi er taget til Alrø sammen med en gruppe unge spejdere, der skal forsøge at fange deres første fisk nogensinde. Henrik Larsen er med som instruktør, og både Henrik og Gordon giver gode tips til, hvordan man kommer bedst i gang som lystfisker – og hvad man skal være opmærksom på, hvis man gerne vil have succes på sine første fisketure. Vi er også en tur i en grejhandler, hvor du får gode råd til køb af din allerførste fiskestang.