Fisketur til Langå.

Torsdag besøgte intet mindre end 20 juniorer Gudenåen ved Langå, hvoraf 14 kursister ville forsøge sig med medefiskeri efter arter som Aborre, Rimte, Skaller eller måske en Brasen? Dagen inden havde fiskeakademiet nemlig haft besøg af Peter Rødsgaard, som i mange år har dyrket medefiskeri på højt plan, blandt andet på medelandsholdet. Peter fortalte inspirerende om medefiskeri både i strømvand og søer, viste grej frem, fortalte historier og havde taget både orm og en stor kasse maddiker med som vi kunne bruge til at lokke fiskene frem og til hugget ved Gudenåen. Således udstyret med både madding (orm, maddiker og majs) og en tændt gnist havde medefiskerne optimismen i behold og store forventninger til dagens fangster.

Juniorer og instruktører blev sat af bussen ved renseanlægget og de mange medefiskere havde udset sig stykket omkring stedet med det dragende navn, ”Aborrehullet” og havde således en lang gåtur mod stedet. Et par juniorer med fokus på at fange laks startede fiskeriet ved jernbanesvinget med flue og spin, og ville så arbejde sig nedstrøms mod de øvrige kursister for at mødes over en grill-pølse og en madpakke op ad dagen.

Dagen var en halvkold, blæsende efterårsdag og der var godt med vand i åen. Faktisk så godt med vand, at der helt nede ved Aborrehullet var så meget vand på brinken at det ikke var til at slå lejr på komfortabel vis. Derfor rykkede medefiskerne lidt opstrøms igen, til de fandt et passende sted med lidt stillestående vand og en brink der var til at slå sig ned på. Der blev fodret op med majs og forfodder, der målt dybde og rigget både bund-rigs og små flod til. Knuder og rigs blev repeteret, og juniorerne kunne sprede sig ud og begynde fiskeriet. Da der ikke skete noget i løbet af den første time kom tålmodigheden måske en smule på prøve for enkelte juniorer. Og da det blæste kraftigt op valgte gruppen at finde et sted der var mere i læ, og bevægede sig længere opstrøms og fandt ly ved shelterpladsen. Ganske heldigt, for det var også tættere på grill og pølser.

Men inden frokosten skulle det nye sted fodres lidt op og fiskeriet genoptages. Ganske hurtigt var der besøg, især på de små flåd, der dansede lidt op og ned, men fiskene var bittesmå, og havde måske derfor lidt svært ved at hænge fast på krogen. Dog lykkedes det inden frokost at kroge en fisk på bund-mede og den unge junior kunne til sin overraskelse hive en skrubbe på land som hurtigt kom tilbage i det våde element.

Gruppen med laksefiskere havde arbejdet sig grundigt ned ad åen. Ud over en enkelt mindre havørred på land og nogle enkelte ufuldbyrdede kontakter til fisk, kunne juniorerne nyde det rige fugleliv i området med observationer af gæs, ænder, musvåger, høge og hejrer. Og de fik hilst på en sæl der åbenbart syntes livet i åen var ganske rart..

Fremme ved shelterpladsen kunne de to hold juniorer udveksle oplevelser over en grillet pølse, madpakke og brik-juice og ganske opmuntrede kiggede solen frem gennem skyerne. Med genopladte baterier kunne juniorerne fortsætte fiskeriet et par timer, inden turen skulle gå tilbage til Aalestrup. Og mens laksefiskerne bevægede sig tilbage mod opsamlingsstedet havde medefiskerne held til at kroge en pæn rimte, der dog, desværre, endte med at trække det længste strå inden den kunne landes. Det skabte fornyet tro på foretagenet og der blev fisket fokuseret den sidste halve time, dog uden yderligere held.

Det kan nok ikke afvises at enkelte øjenlåg blev studeret nærmere på indersiden på vej hjem i bussen. Hjemme ventede ”After-fish” i bålhytten med sodavand og snacks, helstegt pattegris og endnu et inspirerende foredrag med Daniel D. Holm og Stefan Skovbo.

På trods af en beskeden fangstrate ved åen, så havde juniorerne den perfekte afslutning på Fiskeakademiet. Også selvom vi hjemme på efterskolen kunne erfare at andre kursister havde haft bedre held med laksefiskeriet ved Bjerringbro..

Vi vil gerne benytte lejligheden til at sige mange tak for lån af fiskevand. Vi er meget taknemmelige for at vi måtte besøge Langå og få alle de skønne oplevelser ved Jeres dejlige å. 1000 tak!

På vegne af både Instruktører og Juniorer.

Niels Lynggaard

Forrige
Forrige

Fiskeakademiet 2021 - ugen der gik i fisk